Ekologia na co dzień – materiały edukacyjne, kurs dla dzieci i nastolatków

Udostępnij w mediach społecznościowych

O kursie

SPIS LEKCJI:

1. Co to jest gospodarka o obiegu zamkniętym?

W lekcji 1 dowiesz się, co to jest gospodarka cyrkularna, poznasz takie słowa jak recykling, upcykling i renowacja. Przypomnisz sobie lub poznasz czas rozkładu śmieci, a także zasady segregacji. Wykonasz test sprawdzający wiedzę oraz ciekawe zadania, nie tylko dotyczące ekologii. Nauczysz się zapisywać naprawdę duże liczby, będziesz niczym detektyw śledzić znaczenie i pochodzenie wyrazów, rozwiążesz krzyżówkę i przygotujesz własny plakat o gospodarce cyrkularnej.

2. Co to jest zero waste?

W lekcji 2 rozszyfrujesz, co oznacza modne sformułowanie zero waste i poznasz zasady zero waste. Dowiesz się, co to są zasoby odnawialne i nieodnawialne. Rozwiążesz test sprawdzający wiedzę. Niczym dziennikarz przeprowadzisz wywiad ze swoimi dziadkami lub przedstawicielami ich pokolenia, napiszesz ogłoszenie i przygotujesz ulotkę.

3. Dlaczego i jak ograniczyć ilość zużywanego plastiku?

W lekcji 3 dowiesz się, czym właściwie jest plastik. Poznasz rodzaje plastiku i historię jego powstania. Dowiesz się, co dzieje się z plastikowymi śmieciami po wyrzuceniu ich do kosza i poznasz praktyczne sposoby na ograniczenie ilości wyrzucanego plastiku. Wykonasz test sprawdzający wiedzę, poćwiczysz wymowę łamańców językowych i zapisywanie dużych liczb, przeanalizujesz, z jakiego rodzaju plastiku zostały wykonane poszczególne produkty, a także przygotujesz lapbooka na temat plastiku.

4. Co to jest klimat? Na czym polega efekt cieplarniany?

W lekcji 4 dowiesz się, co to jest klimat i strefy klimatyczne. Odkryjesz, na czym polegają zmiany klimatyczne i efekt cieplarniany oraz co to są gazy cieplarniane. Rozwiążesz test sprawdzający wiedzę i ciekawe zadania. Wykonasz pracę plastyczną przedstawiającą to, co najbardziej kochasz w holocenie.

5. Dlaczego i jak oszczędzać energię?

W lekcji 5 dowiesz się, jak wytwarzana jest energia, dlaczego i jak należy ją oszczędzać. Poznasz odnawialne źródła energii. Wykonasz test sprawdzający wiedzę i ciekawe zadania, a także przygotujesz ulotkę informacyjną.

6. Czy nasza dieta wpływa na klimat i środowisko?

W lekcji 6 dowiesz się, jak nasza dieta wpływa na klimat i środowisko oraz odkryjesz, jakie produkty wybierać, by była przyjazna dla naszej planety. Dowiesz się, co to jest ślad węglowy oraz kraj pochodzenia produktów. Rozwiążesz test sprawdzający wiedzę i ciekawe zadania, a także przygotujesz plakat o sezonowych owocach i warzywach.

7. Dlaczego powinniśmy dbać o ubrania?

W lekcji 7 dowiesz się, jak branża odzieżowa wpływa na środowisko. Odkryjesz, w jaki sposób dawać ubraniom drugie życie. Rozwiążesz test sprawdzające wiedzę oraz dodatkowe zadania, a na koniec niczym prawdziwy projektant mody stworzysz nową garderobę dla Zuzi i Leona ze starych ubrań.

8.Czy warto wybrać rower zamiast samochodu?

W lekcji 8 odpowiesz na pytanie, czy warto wybrać rower zamiast samochodu. Dowiesz się, jak korzystanie z aut wpływa na środowisko. Poznasz korzyści płynące z aktywności fizycznej dla twojego zdrowia i rozwoju. Dowiesz się, jak racjonalnie korzystać z samochodu. Wykonasz test sprawdzający wiedzę i ciekawe zadania, m.in. znajdziesz najkrótszą trasę w miejskiej dżungli i napiszesz list otwarty do mieszkańców swojego miasta.

9. Dlaczego i jak oszczędzać wodę?

W lekcji 9 poznasz stany skupienia wody oraz dowiesz się, jak wygląda obieg wody w przyrodzie. Odkryjesz, skąd ludzie czerpią wodę oraz z jakich powodów mogą występować susze. Przekonasz się, jak dużo wody zużywa się w przemyśle. Poznasz praktyczne sposoby na oszczędzanie wody. Rozwiążesz test i dodatkowe zadania, a także zaprojektujesz w domu proekologiczne rozwiązania, pozwalające oszczędzić wodę.

10. Jak zachowywać się na łonie przyrody? Odpowiedzialne podróżowanie. Bezpieczne wakacje,

W lekcji 10 dowiesz się, jak podróżować odpowiedzialnie. Przypomnisz sobie lub poznasz zasady zachowania na łonie przyrody oraz dbania o własne bezpieczeństwo podczas wakacji. Sprawdzisz swoją wiedzę podczas rozwiązywanie testu oraz dołączonych zadań, a także przygotujesz lapbooka na temat odpowiedzialnych i bezpiecznych wakacji.

Kurs zawiera wiele ciekawych informacji i wskazówek, jak żyć ekologicznie na co dzień. W prosty i interesujący sposób przedstawia ważne aspekty współczesnego świata, a także kształtuje postawy i nawyki proekologiczne.

Do każdej lekcji dołączone są dodatkowe materiały w PDF – zajrzyj do środka!

Ten kurs jest przeznaczony do użytku prywatnego (np. dla rodziców, nauczycieli)

Cena dla klasy: 400 zł (roczna licencja). W cenie: 10 lekcji wraz z testami i materiałami do wydruku, dodatkowe materiały dla nauczyciela, do 25 dostępów do panelu studenta, certyfikaty imienne w PDF, oprawiony certyfikat  dla klasy.

Cena dla szkoły: 1500 zł (roczna licencja). W cenie: 10 lekcji wraz z testami i materiałami do wydruku, dodatkowe materiały dla nauczycieli, do 100 dostępów do panelu studenta, certyfikaty imienne w PDF, oprawiony certyfikat dla szkoły, BOX Małego Ekologa dla biblioteki szkolnej.

Dostęp do pojedynczego modułu: 200 zł (roczna licencja).

Chcesz kupić kurs dla klasy, szkoły lub organizacji? Kliknij tutaj i zapytaj o szczegóły.

Pokaż więcej

Czego się nauczysz?

• Co to jest gospodarka o obiegu zamkniętym?
  • Jakie są zasady segregacji śmieci? Co to są odpady niebezpieczne? Jaką rolę odgrywa recycling?
  • Co to jest plastik, co wytwarza się z plastiku? Jaka jest historia powstania plastiku?
  • Co to jest Zero Waste? Jak ograniczać ilość wyrzucanych śmieci?
  • Co to jest klimat? Na czym polega efekt cieplarniany?
  • Jak oszczędzać energię? Jakie są odnawialne źródła energii?
  • Co to znaczy jeść lokalnie i sezonowo i dlaczego to jest ważne?
  • Jak poszczególne branże wpływają na zmiany klimatu i środowisko?
  • Na czym polega kryzys wodny? Jak oszczędzać wodę?
  • Jak podróżować bezpiecznie i odpowiedzialnie?

Zawartość kursu

Ekologia na co dzień
Dowiedz się, co to jest gospodarka o obiegu zamkniętym, poznaj rodzaje i historię tworzyw sztucznych, zapoznaj się z zasadami Zero Waste.

• Lekcja 1 – Co to jest gospodarka o obiegu zamkniętym?
  • Test 1 – lekcja 1
  • Lekcja 2. Co to jest Zero Waste?
  • Test 2 – lekcja 2
  • Lekcja 3 – Dlaczego i jak ograniczyć ilość zużywanego plastiku?
  • Test 3 – lekcja 3
  • Lekcja 4: Co to jest klimat? Na czym polega efekt cieplarniany?
  • Test 4 – lekcja 4
  • Lekcja 5: Dlaczego i jak oszczędzać energię?
  • Test 5 – lekcja 5
  • Lekcja 6 – Dieta
  • Test 6 – lekcja 6
  • Lekcja 7 – Moda
  • Test 7 – lekcja 7
  • Lekcja 8 – Czy warto wybrać rower zamiast samochodu?
  • Test 8 – lekcja 8
  • Lekcja 9: Dlaczego i jak oszczędzać wodę?
  • Test 9 – lekcja 9
  • Lekcja 10 – Jak zachowywać się na łonie przyrody?
  • Test 10 – lekcja 10

Student Ratings & Reviews

5.0
Liczba ocen: 1